vineri, 3 decembrie 2010

A inceput Recensamintul general agricol

• culegerea de date dureaza pina la sfirsitul lunii ianuarie


Toate localitatile judetului Bacau vor fi strabatute, pina la sfirsitul lunii ianuarie, de o "armata" de 1.500 de recenzori, care vor proceda la culegerea de date statistice in cel de-al doilea Recensamint general agricol din Romania. Actiunea a inceput, asa cum va informam deja, pe 2 decembrie si are loc odata la zece ani.

Recensamintul General Agricol 2010 este o actiune de interes national si consta intr-o cercetare statistica pentru culegerea datelor referitoare la structura exploatatiilor agricole si principalele caracteristici ale acestora: forma de conducere, mod de detinere a terenului, utilizarea terenului, efective de animale, agricultura ecologica, personalul care lucreaza in agricultura, dezvoltare rurala si altele. "Sint si noutati la inregistrarea anumitor variabile, de data aceasta - ne-a spus directorul executiv al Directiei Judetene de Statistica, Eugenia Harja. N-au mai fost colectate astfel de informatii cu ocazia altor recensaminte sau a altor anchete statistice in gospodariile populatiei. Amintesc de agricultura ecologica si de metode de productie agricola, care pina acum nu au fost cunoscute din punct de vedere statistic la nivelul Romaniei. Consiliul Europei a cerut, de altfel, ca la acest moment, 2010, toate tarile sa vina cu informatii coerente, complete si care sa respecte aceeasi metodologie. UE a acordat Romaniei patru milioane de euro la cercetarea statistica privind metodele de productie utilizate. Costurile recensamintului sint destul de mari, dar prin buget s-au suplimentat unele cheltuieli ale institutiilor implicate. De exemplu, cota de motorina alocata s-a supimentat cu 100 de litri pe luna unei institutii".

Cum vor lucra recenzorii

In judet, sint organizate 214 sectii de recensamint, care au cite 5 - 7 sectoare. Sectiile sint coordonate de recenzori sefi, iar sectoarele de recenzori - cei care fac efectiv interviurile in gospodariile individuale. Tot in judet, sint 1.213 sectoare de recensamint, fiecare cu circa 180 - 200 de exploatatii agricole de recenzat, in funtie de zona geografica. In fiecare localitate exista un coordonator al actiunii de recenzare, 93 in total (de regula secretarii localitatilor). Personalul care culege datele este platit, pentru ca munca lor sa fie de calitate. Un recenzor este platit maxim 20 de zile, cu 50 de lei brut pe zi, recenzorul sef pina la 23 de zile, cu 55 de lei pe zi, iar coordonatorul unei localitati cu 55 de lei pe zi, dar timp de 25 de zile. Plata se face la final, dupa ce s-a predat tot materialul cules.

Primele date - peste o jumatate de an

Singurul recensamint general agricol, de la noi, a avut loc in 2002 - 2003. Pina atunci au fost efectuate recensaminte punctuale (al animaleleor, al viilor, al pomilor etc.). Acum, in plus, pe linga Recensamintul general agricol se face si o cercetare statistica exhaustiva "Metode de productie". Toate incluse in acelasi chestionar.
Primele rezultate, provizorii, (pentru fiecare exploatatie agricola se completeaza si un formular cu date provizorii), mai putine decit totalul cules, se dau la sfirsitul lunii iunie 2011. Acestea vor fi primele date prelucrate de statisticieni. Datele definitive trebuie sa ajunga in Eurostat la sfirsitul anului 2012. Pentru metodele de productie datele se vor raporta cu sase luni mai tirziu, adica pina in iunie 2013. "Este un volum foarte mare de informatii de prelucrat - a precizat Eugenia Harja. Vor rezulta cinci volume cu date culese in toata tara si alte volume la nivelul fiecarei macroregiuni".
Din sondajele efectuate anterior, pe baza registrelor agricole, sint de cercetat circa 220.000 de exploatatii agricole. Terenurile agricole neutilizate se inregistreaza altfel decit exploatatiile.
Asupra acestei ample actiuni vom reveni, periodic, cu amanunte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu