duminică, 7 noiembrie 2010

"Ziua Petrochimistului" s-a sarbatorit, pe plan national, la Onesti

Petru Tancau si Ion Marian
au deschis reuniunea petrochimistilor (Foto: Petru DONE)



"Ziua Petrochimistului", care se sarbatoreste in fiecare an pe 8 noiembrie, a fost marcata in acest an de sindicatele afiliate Federatiei Nationale "Lazar Edeleanu" vineri, 5 noiembrie, la Onesti, unde se afla una dintre cele cinci mari rafinarii ale Romaniei, Rafo, dar si una dintre uzinele pentru fabricarea de produse clorosodice, Chimcomplex Borzesti.

La sarbatoarea petrochimistilor au venit invitati din toata tara, lideri de sindicat si salariati din mai multe intreprinderi petrochimice. Au fost, insa, prezenti si reprezentanti ai stafurilor tehnice ale societatilor Rafo si Chimcomplex, respectiv Alexander Gadetskiy, director general adjunct pe probleme de tehnologizare al Rafo, si Octavian Popescu, directorul tehnic de productie al Chimcomplex.
Reuniunea a fost deschisa de presedintele Sindicatului Rafinorul Onesti, din societatea Rafo, Ion Marian, si de presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Chimie-Petrochimie "Lazar Edeleanu", Petru Tancau. "Cu toata criza economica prin care trecem - a spus Petru Tancau -, reuniunea din acest an de Ziua Petrochimistului dovedeste ca avem unitate si ca federatia noastra rezista in continuare. S-au implinit 16 ani de cind sarbatorim Ziua Petrochimistului si sper sa o facem mult timp de acum incolo. Una este Ziua Petrolistului, alta este Ziua Petrochimistului. Am ales ca aceasta zi sa fie de praznuirea Sfintilor Mihail si Gavriil, care sint protectorii nostri si pe care Romania ii respecta".
Sindicalistii si salariatii din industria petrochimica si chimica au fost salutati si de presedintele organizatiei judetene a sindicatelor CNSRL Fratia, Gheorghe Huluta. "Desi sint, acum, conditii economice atit de grele - a spus Gheorghe Huluta -, petrochimia incearca sa o depaseasca, totusi, iar eu sper sa reziste. Eu le doresc acestor oameni ca la anul sa fim mai multi, nu mai putini, pentru ca ne-am obisnuit sa ne tot uram «sa ne vedem si la anul, in aceeasi formatie», dar de fiecare data ne intilnim mai putini. Mai sper ca plarforma petrochimica de la Onesti sa revina, nu la potentialul pe care la avut, ci macar sa functioneze la un cincizeci la suta fata de ce a fost altadata. Onestenilor, in primul rind, le doresc sa treaca peste aceasta criza, pentru ca ei traiesc intr-un oras monoindustrial. Daca platforma industriala de aici isi va reveni, aceasta se va simti in tot judetul, pentru ca Rafo inseamna foarte mult pentru bugetul judetului".
De la Chimcomplex, liderul sindicatului Chimistul, Florin Zaharia, a tinut sa precizeze ca Ziua Petrochimistului este si sarbatoarea chimistilor. "Pe noi, cei de la Chimcomplex - a precizat Florin Zaharia -, aceasta sarbatoare ne-a gasit intr-o situatie ceva mai favorabila. Noi am luat unele masuri, vizavi de criza economica, inca de la inceputul anului 2009, pentru a putea depasi acest obstacol. Au fost masuri dure, de reducere si de personal si de salarii, dar acum am inceput sa facem chiar unele angajari, pentru ca s-a marit frontul de lucru. Acum, combinatul are aproximativ 670 de salariati, iar media salariului, la noi, a ajuns la 1.170 de lei".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu