marți, 17 martie 2020

A început „Luna plantării arborilor 2020”


  • manifestările stau sub semnul combaterii COVID-19, dar plantarea de puieți a fost facilitată de iarna blândă

Direcția Silvică Bacău anunță, cu prilejul declanșării ediției 2020 a manifestărilor tradiționale „Luna plantării arborilor”, plantarea a 150 ha din fondul forestier național al statului și regenerarea pe cale naturală a peste 329 ha de pădure. „Luna plantării arborilor” este organizată în fiecare an în perioada 15 martie-15 aprilie, dar iarna mai blândă a permis deja realizarea unei importante părți din program.

„În acest an – spune ing. Gheorghe Mănăilă, care de la începutul lunii martie a preluat și conducerea Direcției Silvice Bacău, - suprafața totală regenerată va fi de cel puțin 479 ha și se vor face completări în plantațiile înființate în anii anteriori pe o suprafață de 42 ha”.
După inventarul puieților produși în pepiniere, efectuat în toamna anului trecut, la Direcția Silvică Bacău a rezultat un număr de 3,11 milioane de puieți, dintre care 1,25 de milioane sunt apți de plantat în primăvara acestui an.
Pentru plantare se vor folosi aproximativ 1.239.900 puieți forestieri din diverse specii. Din pepinierele Direcției Silvice Bacău, peste 500.000 de puieți vor fi transferați la alte direcții silvice din Regi Națională a Pădurilor – Romsilva, pentru a fi plantați în această primăvară. De asemenea, tot dinte puieții produși în pepiniere se vor oferi gratuit peste 30.000 de puieți (în valoare de 22.000 de lei) primăriilor din județ, precum Moinești,  Dărmănești, Dofteana, Urechești, Măgirești, pentru a fi plantați pe terenuri goale, degradate sau neproductive.

Ce acțiuni sunt prinse în program

„Luna plantării arborilor” stă, în acest an, sub semnul măsurilor luate împotriva atacului de coronavirus. Lucrările – spun silvicultorii – vor fi făcute în special cu personalul propriu al Direcției Silvice, iar cu voluntari numai în condițiile redresării situației generale. În programul manifestărilor sunt totuși prinse următoarele acțiuni:
- popularizarea prin afișe și panouri a importanței păstrării integrității fondului forestier și a prevederilor Codului Silvic;
- conștientizarea cetățenilor și proprietarilor privați de rolul pădurii în viitor și informarea asupra obligațiilor ce le revin în calitate de deținători de păduri;
- antrenarea locuitorilor pentru acțiuni de igienizare a lizierelor pădurilor;
- asigurarea materialului săditor și acordarea asistenței tehnice pentru împădurirea unor terenuri degradate, neproductive, sau pentru înfrumusețarea spatiilor verzi din localitățile județului Bacau;
- antrenarea elevilor, studenților, tineretului, în acțiuni de plantat puieți, de înfrumusețare a spatiilor verzi din incinta comunelor, orașelor și a unităților de învățământ. Astfel, fiecare ocol silvic desfășoară parteneriate cu unități de învățământ din raza de activitate pentru realizarea acestor acțiuni. Liga Studenților de la Universitatea Bacău se implică pentru al treilea an consecutiv în plantarea unor suprafețe forestiere.
- mediatizarea prin expuneri video și concursuri școlare a importanței pădurilor și a ecosistemelor forestiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu