miercuri, 22 ianuarie 2020

Lecție de istorie și de patriotism la bustul domnitorului Al. I. Cuza


Zeci de elevi de la școlile gimnaziale „Al. I. Cuza” și „Domnița Maria”, de la colegiile „Mihai Eminescu”, „N. V. Karpen”, „Grigore Antipa” și „Ion Ghica” și de la Liceul cu Program Sportiv din Bacău au participat, miercuri, 22 ianuarie, alături de profesorii lor, la manifestarea de sărbătorire a celor 161 de ani care se împlinesc, pe 24 ianuarie, de la Unirea Principatelor Române. Manifestarea a avut loc la bustul domnitorului Alexandru Ioan  Cuza, de la Școala gimnaziale din Bacău care îi poartă numele.

Alături de elevi și profesori a fost și Asociația „Tradiții Militare Românești”, condusă de col. (rtr) Stelian Cojocaru, asociație care, susținută de Asociația profesorilor de Religie, a inițiat și coordonat evenimentul, dar și reprezentantul Asociației cadreor militare în retragere și în Rezervă, slt. (r) Ion Sandu. Elevi de la colegiile „Mihai Eminescu” și „N.V. Karpen” au îmbrăcat uniforme specifice armatei din vremea domnitorului Al. I. Cuza și au purtat chiar modelul de drapel al acestei armate. Despre astfel de uniforme, despre drapel, dar și despre semnificația și importanța evenimentului de la 1859 le-au vorbit elevilor col. (rtr) Stelian Cojocaru și profesorii lor.
Grupuri de elevi au susținut un scurt program artistic dedicat evenimentelor de acum 161 de ani, iar la final participanții s-au prins într-o simbolică Horă a Unirii.
La bustul domnitorului au fost depuse coroane de flori.
„Elevilor mei cu care am venit la evenimentul de la bustul domnitorului Cuza – ne-a declarat prof. Luminița Lovin de la Școala Gimnazială «Domnița Maria» – le-am spus că miercuri vom merge undeva unde ne așteaptă și Mihai Eminescu și Mihail Kogălniceanu și Vasile
Alecsandri, dar și Alexandru Ioan Cuza. Și le-am explicat și de ce, iar ei cred că au înțeles pe deplin aceasta chiar în timpul manifestării din fața bustului domnitorului, unde s-au rostit atâtea cuvinte frumoase și înălțătoare”.

„Colegiul la care eu sunt preot misionar poartă numele unui mare om politic din statul condus de Al. I. Cuza, dar și prieten cu domnitorul și susținător al ideii de naționalitate și de istoricitate a unirii românilor, vis de secole împlinit până la urmă de domnitorul Cuza. Iată de ce am venit, cu elevii mei, cu mare emoție și bucurie la sărbătoarea Unirii Principatelor și la omagierea personalității domnitorului Al. I. Cuza”.
Răzvan Constantin Lucinschi, preot misionar la Capela Colegiului Economic «Ion Ghica»

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu