marți, 24 septembrie 2019

Protest masiv al silvicultorilor în fața Parlamentului României


  • ei au tras un nou semnal de alarmă „Așa nu se mai poate!”

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, singura organizație sindicală reprezentativă pentru sectorul silvic din România, condusă de inginerul băcăuan Silviu Geană, a organizat marți, 24 septembrie, în fața Parlamentului României o adunare publică pentru a aduce un omagiu celor cinci silvicultori care în ultimii ani și-au dat viața apărând pădurea și pentru susținerea mai multor revendicări. Ei au tras din nou semnalul de alarmă „Așa nu se mai poate!”.

Silvicultorii au solicitat Parlamentului și Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorității personalului silvic, având în vedere creșterea presiunii asupra pădurii și intensificarea cazurilor de agresiune de o violență fără precedent asupra personalului silvic. Peste 650 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative, etc.).
S-a solicitat Camerei Deputaților modificarea în regim de urgență a Statutului Personalului Silvic și a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecție reală a personalului silvic, dar și respingerea reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, prin care se urmărește legiferarea împroprietăririi fără drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunităților din fostele regiuni grănicerești, respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafață de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităților de cult care au deținut în folosință sau administrare și nu în proprietate astfel de suprafețe.
De asemenea, s-a solicitat respingerea propunerii de modificare din Codul Silvic privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia. Prin legiferarea acestei inițiative, proprietatea publică a Statului român se va diminua cu o suprafață de peste 1.200.000 ha păduri care vor rămâne fără administrare și fără pază.
La fel, s-a solicitat Parlamentului respingerea proiectului prin care se urmărește legiferarea interzicerii exportului de buștean, lemn rotund, cherestea și lemn de foc pe o perioadă de 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2020, prevedere care ar conduce la falimentarea sectorului silvic din România.
Alte solicitări au vizat înființarea unei comisii pentru cercetarea retrocedărilor abuzive de păduri, consultarea reală a tuturor sindicatelor la modificarea și completarea Legii dialogului social, cadru legislativ adecvat pentru asigurarea stabilității funcționării administratorului fondului forestier proprietate publică – Romsilva și legi coerente și aplicabile, conforme cu realitățile și necesitățile sectorului silvic.
La adunarea publică au fost invitați și Președintele României, primul-ministru, demnitari din Parlament, miniștri și lideri de sindicat de la alte federații.

„Revendicările au ca scop redarea demnității profesiei de silvicultor, reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate, întărirea autorității silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, salvarea pădurilor României de la distrugere precum și consolidarea activității administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, garantul asigurării unei gestionări durabile a pădurilor statului.”
Ing. Silviu Geană, liderul federației Sindicale Silva

Un comentariu: