duminică, 23 iunie 2019

Locul în care în mâinile unui pictor băcăuan lemnul devine fluid


  • artistul Cristian Hermeziu și-a amenajat în satul Bălțata, cu fonduri europene, un atelier în care lucrează piese de mobilier personalizate
  • creațiile sale au fost expuse la Istanbul și la Kuala Lumpur (Malaezia)

Artistul lângă lucrarea sa
„Doamna și pisica”
Satul Bălțata, din comuna Sărata, este de la începutul acestui an un nou reper pentru iubitorii de artă și de frumos din întreaga lume. Acolo, pictorul băcăuan Cristian Hermeziu și-a amenajat, printr-un proiect în valoare de 70.000 de euro, finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, un atelier în care înnobilează lemnul din care creează surprinzătoare piese de mobilier personalizate. În mâinile artistului, lemnul masiv devine parcă fluid și dezvăluie misterul unor legende ascunse în simboluri. Atelierul a fost prezentat publicului la sfârșitul săptămânii trecute.

Pentru a materializa noua sa pasiune, pictorul a făcut echipă chiar cu soția sa, Alina Secară, cunoscută deja pentru consultanța pe care o oferă de ani buni în domeniul finanțărilor europene. „Am lansat, încă din anul 2015 un proiect prin firma soțului meu, Herse Deco, pentru ca el să creeze piese de mobilier captivante sub brandul CristherArt - spune Alina. Este cel mai nou proiect al lui, ca o evoluție firească după realizarea unor sculpturi murale. Ceea ce face acum sunt piese unicat, dar care au și o utilitate practică”.
În atelier am văzut câteva dintre lucrări: cuiere, canapele, măsuțe de cafea, scaune, rafturi pentru cărți.

A cucerit inima Orientului

Alina Secară și Cristian Hermeziu
Prin Programul „Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”, derulat prin Centrul de Afaceri pentru Export de pe lângă Camera de Comerț și Industrie din Bacău, lucrările lui Cristian Hermeziu au fost expuse deja la IMOB International Istanbul Furniture Fair, cel mai mare târg de mobilă din Orientul Apropiat. De asemenea, în luna martie au ajuns și la Kuala Lumpur, la Malaysian International Furniture Fair 2019. „Am descoperit, astfel – spune artistul – o piață dinamică și extrem de receptivă la produsele noastre de nișă. Dar și diferențele culturale m-au ajutat, fiind o sursă de inspirație pentru următoarele lucrări”.

Pictură cu efecte 3D

Cristian Hermeziu a pictat până acum sute de tablouri, care se află în colecții particulare. „Îndrăgostit de simbolismul abstract al artei bizantine – am aflat de la Alina -, Cristian a studiat la Facultatea de Teologie din Iași pictura bisericească. La scurt timp i-au fost încredințate lucrări precum icoane și pictură interioară”. Timp de șase ani a pictat interioarele a patru biserici ortodoxe, dar și sute de icoane. Operele sale se remarcă prin liniile abstracte și tehnica inovatoare.
Una dintre iubirile sale este însă lemnul, pe care acum dezvoltă o nouă tehnică artistică. Ceea ce rezultă îl pot aduce pe cel care le privește într-un alt univers. Sculpturile sale în lemn sunt, practic, tablouri care spun câte o poveste. Artistul imprimă fiecărei lucrări un efect 3D, iar lucrarea devine piesa centrală din încăperea în care se află.

„Artistul este și un designer și își pune amprenta pe obiecte care pot sta oricând alături de tablouri celebre, de exemplu. Pentru că ceea ce face Cristian Hermeziu este tot artă, iar artistul are deja experiență după etapele prin care a trecut, lucrând acolo unde era promovată arta. Este un om cultivat și cu experiență, care a observat mereu ce se întâmplă în lumea artistică. Astfel, lumea ce mare a artei încape acum în micul său atelier. La Bălțata, artistul înnobilează un loc pitoresc, dar puțin cunoscut chiar de băcăuanii de alături. Satul în care a venit este el însuși, prin natura din jur, prietenos cu artiștii. Aici sunt, desigur, încă ascunse fapte etnografice, poate și mărturii arheologice, care dau un soi de rezonanță cu ce face artistul”.
Iulian Bucur, critic de artă și muzeograf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu