marți, 18 decembrie 2018

Chimcomplex investește în cel mai puternic pol regional din industria chimică


Chimcomplex Borzești
Chimcomplex Borzești anunță lansarea planurilor de dezvoltare a celui mai puternic pol regional din industria chimică printr-un plan de investiții de 115 milioane de euro. Planul de afaceri este validat pe cinci ani printr-o finanțare de la Credit Suisse Londra și VTB Bank în valoare de 164 de milioane de euro. Compania va depăși în cinci ani pragul de un miliard de euro cifră de afaceri, devenind astfel cel mai important jucător din industria chimică din regiune.



Chimcomplex a lansat la numai zece zile după preluarea Oltchim planurile de dezvoltare a noii Companii Române de Chimie, constituită din cele două mari platforme chimice românești, Vâlcea și Borzești.

Compania estimează că va crește producția anuală cumulată de la  500.000 la 700.000 de tone și va dubla productivitatea muncii în următorii cinci ani, printr-un program de investiții în cercetare și inovație, unde se va aloca 8% din totalul investițiilor planificate, de patru ori mai mult decât ceilalți jucători din regiune.

Principalele oportunități de dezvoltare a noului pol industrial regional sunt cererea puternică atât pe piața internă cât și externă, experiența în domeniul industriei chimice, viziunea și expertiza echipei de management precum și sustenabilitatea economică a opțiunilor identificate și analizate de Chimcomplex.

Oltchim Râmnicu Vâlcea
În anul 2017, România a realizat produse petrochimice și chimice în valoare de circa 10 mld. Euro, însă a importat de 8 mld. Euro. Conform estimărilor Chimcomplex, dacă numai jumătate din deficit s-ar acoperi prin producție internă, industria chimică ar înregistra o creștere de peste 30%.

Consiliul de Administrație al Chimcomplex include specialiști  internaționali care aduc expertiză și viziune. Astfel, noua structură de management îi include pe Ștefan Vuza în funcția de președinte, pe Virgiliu Băncilă - vicepreședinte și trei membri: antreprenorul Ion Sturza, cunoscut pentru expertiza în companiile industriale de profil în România, bancherul de investiții Ilinca von Derenthall și omul de afaceri Liviu Cojoc.

Preluarea activelor Oltchim și lansarea planului de revitalizare a noului pol industrial au fost finanțate de VTB Bank Europe SE (Arranger&Agent, Senior Facility), Credit Suisse AG (Arranger&Agent, Mezzanine Facility) și Global Loan Agency Services Limited  (GLAS) -  Common Security Agent. Deloitte UK împreună cu Deloitte Romania au asigurat consultanța financiară pentru pregătirea, structurarea și obținerea creditului. Tranzacția a fost asistată de casele de avocatură Hogen Lovells - pe dreptul englez și Bulboacă și Asociații - pe dreptul român.



„Lansăm cel mai mare proiect de integrare economică din industria chimică din ultimii 20 de ani. Suntem optimiști și ne bazăm pe încrederea și colaborarea dintre echipa noastră și cea de la Vâlcea, dar și pe expertiza și ambiția altor profesioniști din țară care doresc să ni se alăture. Avem un plan de afaceri bine structurat, construit pe principii de eficiență economică, investiții masive, relansarea cercetării și dezvoltarea pe orizontală a ambelor combinate. Mulțumesc echipelor de manageri ale ambelor companii, firmelor de consultanță care au lucrat zi de zi la acest proiect de anvergură, autorităților și mediului financiar pentru înțelegerea oportunității de relansare a industriei chimice din România.”
Ștefan Vuza, președintele CA al Chimcomplex

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu