joi, 27 decembrie 2018

A doua scurgere accidentală de apă sărată la Măgirești


Scurgerea de apă tehnologică pompată în fostele exploatații de țiței din zona comunei Măgirești, din 25 decembrie, a fost oprită, dar acum a apărut o a doua scurgere, în același loc, în satul Valea Arinilor. Primarul Câdă Ionică ne-a semnalat și acest accident și spune că apa sărată se scurge acum mai abitir către Tazlăul Sărat, dar se infiltrează și în pânza freatică și poate ajunge în fântâni.

„Este același fel de poluare ca aceea din 25 decembrie – a precizat primarul. Inițial am crezut că nu a fost remediată prima avarie, dar a reapărut scurgerea, deși ei au spus că au reparat conducta prin care este pompată apa în zăcământ de la stația Albotești. L-am anunțat și pe domnul primar din Moinești, pentru că apa ajunge ulterior în Tazlăul Sărat. Am sunat din nou toate autoritățile. Dar, se pare că luptăm cu morile de vânt. Dacă autoritățile au fost la fața locului, trebuia să primesc și eu procesele verbale de constatare, însă nu s-a întâmplat. Nici acum nu știm ce măsuri au fost luate la niciuna dintre cele trei cazuri de poluare din ultimele săptămâni și zile”. Primarul comunei face referire și la poluarea accidentală cu țiței din zona satului Prăjești de la jumătatea lunii decembrie și la scurgerea de apă sărată din 25 decembrie și la scurgerea de acum.
De la Comisariatul județean al Gărzii de Mediu, comisarul șef Ionuț Diaconu spune că la evenimentul de pe 25 decembrie au prelevat probe cei de la ABA Siret. „Acum – a precizat comisarul șef - așteptăm rezultatele. S-a scurs apă acolo, la Măgirești, dar nu putem aprecia cantitatea, pentru că apa a ajuns în final în emisarul din zonă. Am solicitat și Agenția de Mediu și Laboratorul acesteia să recolteze probe de sol, să vedem dacă e poluare și în ce grad”.
Apa se scurge de pe coasta dealului din satul Valea Arinilor în șanțul de la marginea drumului. De acolo ajunge în final în râu. Astfel de scurgeri de apă de zăcământ – spune primarul – sunt destul de frecvente în zonă, pentru că apa este sărată, deci corozivă, și sparge conductele de metal.
„Apa sărată a mai precizat pentru ziarul nostru Câdă Ionică - este pompată la Runcu, de unde se aduce din nou în zăcământul de țiței”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu