vineri, 30 noiembrie 2018

File de monografie restituite la Filipeni


O bună parte din munca „de harnic și neobosit cercetător în arhive și biblioteci” a unui eminent intelectual originar din satul Lunca (Filipeni), Olimpia Bădăluță, a văzut, recent, lumina tiparului într-un impresionant volum îngrijit de istoricul Ion Cernat. Titlul cărții de peste 500 de pagini, apărută la Editura Pim, sintetizează conținutul ei: „Documente, mărturii, note și comentarii. Asociația Creștină a Femeilor. Despre Regina Maria și Domnița Ileana”.



Ion Cernat, el însuși originar din satul Lunca, a cercetat – după cum singur precizează – „un sac de documente, de note, de comentarii, de rezumate și de corespondență” și le-a folosit, parțial, ca suport științific pentru propria lucrare monografică „Pe valea Dunavățului. Lunca, sat al bejenarilor bucovineni”, apărută în anul 2009, dar și pentru o monografie a satului Oțelești, de pe valea Berheciului, lansată în 2015.

„Selectarea materialului – spune Ion Cernat în deschiderea volumului Olimpiei Bădăluță – a urmărit alegerea acelor documente și mărturii care să reprezinte cât mai bine personalitatea autoarei, dorința și voința ei”.

Olimpia Bădăluță (1924 - 2008) s-a născut într-o familie modestă, dar care a perseverat și care și-a crescut exemplar cei cinci copii. Deși familia s-a mutat și a trăit în București, Olimpia, mezina, a rămas sufletește toată viața legată de satul natal. După încheierea studiilor universitare a adunat un impresionant volum de însemnări și relatări din satul Lunca. A purtat și o intensă corespondență, în care a explicat rostul muncii ei, aceea de a alcătui o monografie a satului. „Mă gândeam că am să adun ce am să pot – îi scria, în 1970, unui prieten -, iar dacă n-am s-o termin eu are să rămână după mine o mapă și, cu anii, s-o mai găsi cineva să mai adune material și, eventual, să întocmească monografia”.

Așadar, volumul îngrijit de istoricul Ion Cernat nu este el însuși o monografie, ci doar pune la dispoziție tuturor celor interesați un amplu material, structurat cu atenție și cu știința unui cercetător cu experiență, pentru posibile alte monografii sau lucrări de altă factură. Astfel, volumul este o inedită imagine a unei perioade istorice din viața unei comunități, redată în bună parte așa cum au văzut-o chiar membrii ei, dar conturată cu migală de priceperea și dedicația cercetătoarei Olimpia Bădăluță.

Ion Cernat trăiește de peste 50 de ani în comuna Vama (Suceava). Este, între altele, autorul unor lucrări dedicate unor momente și personalități din istoria României, al unor documentate monografii ale unor localități din județele Bacău și Suceava, dar și al multor articole în presă și chiar al unor poezii și studii pedagogice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu