luni, 4 aprilie 2016

Mănăstirea Cașin: participare numeroasă la plantarea de arbori




Comuna Mănăstirea Cașin a fost, la sfârșitul săptămânii abia încheiate, locul de întâlnire pentru peste 150 de membri ai cluburilor Lions din județul Bacău și de simpatizanți ai acestora. Acțiunea a fost organizată de Lions Club Sf. Gheorghe și a vizat plantarea unei suprafețe de pădure în Ocolul silvic Mănăstirea Cașin, într-o pădure care aparține comunității. Pe o vreme superbă, acțiunea a fost finalizată în scurt timp, după ce participanții au pus în pământ puieți de frasin și de cireș.

Totul a avut loc – așa cum ne-a informat primarul comunei, Gabriel Apreotesei - într-o unitate amenajistică de pe Dealul Gheonea, din Munții Cașinului. „Anul trecut – a precizat primarul - am făcut aici tăieri definitive, iar acum în ochiurile rămase efectuăm plantări, cu frasin și paltin în special. A venit foarte multă lume, în special tineri, cei mai mici fiind elevi în primele clase gimnaziale. S-a umplut Dealul Gheonei de oameni, de iubitori de natură. Noi am preluat de la stat aproape 2.100 de hectare de pădure, pe un teren care a aparținut comunei din anul 1928, și suntem interesați să ne conservăm potențialul forestier, pentru că acesta reprezintă o sursă de venituri certă inclusiv pentru viitorul copiilor noștri. Acum, practic încheiem o serie de lucrări de împădurire și ne interesează să rămână intactă pădurea. De altfel, Valea Cașinului a fost ferită de tăieri masive, irațioale”.
Alături de membrii Lions au fost și un grup de salariați ai fabricii de panel Holzindustrie Schweighofer Baco, din Comănești. „Am venit – ne-a spus Dan Banacu, managerul fabricii - pentru a ajuta la regenerarea pădurii. Noi suntem dintr-o industrie care prelucrează lemnul, care îi dă valoare mai mare. Și noi ne dorim ca pădurea să fie o resursă regenerabilă, un bun al generației noastre, dar și al generațiilor care vor veni. Fabrica noastră produce unele dintre cele mai valoroase sortimente din lemn, cu 750 de angajați, printr-o investiție de 25 de milioane de euro în ultimii patru ani și cu o participare de 1,5 milioane de euro în comunitatea din Comănești”.
Lângă membrii Lions Club Sf. Gheorghe i-am văzut și pe Liviu Mazilu, președintele Lions Club Comănești, dar și pe Marius Nemțeanu, președinte zonal în Districtul 124 România al Lions Clubs International, și pe Romel Guțu, președinte regional, ambii membri ai mișcării lionistice băcăuane. „Nu puteam lipsi de la o astfel de acțiune – ne-a declarat Liviu Mazilu. Am venit la invitația colegilor noștri și suntem mulțumiți că am fost cu toții împreună la regenerarea pădurii. Ne dorim cât mai multe astfel de acțiuni împreună”. Romel Guțu a anunțat, cu acest prilej, o nouă acțiune de împădurire, în comuna Nicolae Bălcescu, la inițiativa Clubului Moldova, care va avea loc în această săptămână.

„Am fost la Mănăstirea Cașin la o astfel de acțiune pentru al șaptelea an consecutiv, în calitate de musafiri, dar și de gazde, pentru că avem membri ai aclubului nostru și din această localitate, inclusiv primarul Gabriel Apreotesei. De acum încolo ne gândim la organizarea unei acțiuni ample de Ziua Internațională a Copilului, iar de Paști vom avea o acțiune într-o școală cu copii instituționalizați, unde vom oferi cadouri și vom ajunge și în Satul Seniorilor din Buhuși, unde vom aduce, de asemenea, cadouri, dar și un nou echipament medical și o contribuție la masa de Paști. Recent, am finalizat o acțiune la Școala Specială Montessori, un screening oftalmologic pentru 170 de elevi și acordarea de tratamente și de ochelari de vedere gratuit pentru 12 copii depistați cu ușoare afecțiuni”. 
Ioan Catană, președintele Lions Club Sf. Gheorghe Bacău
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu