miercuri, 12 august 2015

Profit de 107 mil. lei la UniCredit în primul semestru



Sucursala Bacău a UniCredit Țiriac Bank

UniCredit Ţiriac Bank a realizat un profit net consolidat de 106,8 milioane de lei (24 milioane euro) în primele şase luni ale anului 2015, înainte de interesul minoritar. În acelaşi interval, veniturile operaţionale consolidate s-au ridicat la 754,3 milioane de lei (169,5 milioane euro), în timp ce cheltuielile operaţionale au fost de 391,9 milioane de lei (88,1 milioane euro). Astfel, profitul operaţional înregistrat a fost de 362,4 milioane de lei (81,5 milioane euro). Rezultatele înregistrate se traduc în indicatori financiari foarte buni: rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii (ROE) se plasează la 6,8% iar rentabilitatea activelor (ROA) este de 0,7%. Raportul înregistrat între costuri şi venituri este de 52%.

 

Nivelul provizioanelor aferente creditelor – în valoare de 235,5 milioane de lei – indică abordarea prudentă a Grupului cu privire la risc. Rata de acoperire cu provizioane a creditelor din bilanț s-a plasat la 9,23%, în vreme ce Costul riscului anualizat a fost de 221bp în iunie 2015. Rata creditelor neperformante (credite cu întârzieri la plată de peste 90 de zile și credite în cazul cărora s-a deschis acțiune juridică) este de 9,56%, nivel semnificativ sub media sistemului bancar.

Volumul activelor consolidate a totalizat 31 miliarde de lei (6,9 miliarde euro) la sfârşitul lunii iunie 2015. Expunerea bilanţieră a portofoliului de credite este de 23,1 miliarde de lei (5,2 miliarde euro), în creştere cu 1,1% comparativ cu finalul anului 2014. UniCredit Ţiriac Bank înregistrează una dintre cele mai mari proporţii a creditelor brute în total activ din sistemul bancar românesc, demonstrând angajamentul ferm al grupului pentru finanţarea economiei româneşti. În acelaşi timp, depozitele atrase au ajuns la nivelul de 14,1 miliarde de lei (3,2 miliarde euro), în scădere cu 11,2% comparativ cu sfârşitul lui 2014.

Rata de solvabilitate individuală la iunie 2015 este de 14,34%, nivel confortabil faţă de minimul reglementat.

“Primele şase luni din 2015 au fost caracterizate de o evoluţie mai bună a economiei, pe fondul creşterii consumului şi a încrederii oamenilor în viitor. În acelaşi timp, însă, nivelul de optimism al companiilor ramâne moderat, aşteptările acestora îmbunătăţindu-se doar gradat. În ceea ce ne priveşte, am continuat să consolidăm poziţia puternică pe care UniCredit Ţiriac Bank o deţine în segmentul companiilor, obţinând o creştere de 3% în acest segment, nivel aproape dublu faţă de performanţa pieţei. Totodată, segmentul creditelor ipotecare a avut o evoluţie pozitivă, marcând o creştere de 2,5% în primele şase luni din 2015 faţă de finalul anului precedent, reprezentând un motor important al activităţii noastre de retail", a declarat Răsvan Radu, Country Chairman UniCredit în România şi CEO al UniCredit Ţiriac Bank.
Segmentul de fonduri europene a afişat, de asemenea, o evoluţie remarcabilă, în condiţiile în care volumul mediu lunar al utilizărilor de facilităţi destinate acestui segment  a înregistrat în primele şase luni ale anului o valoare cu 12% mai mare decât media înregistrată în anul 2014. Din totalul finanțărilor acordate de UniCredit Țiriac Bank segmentului său de fonduri europene, aproximativ o treime reprezintă finanţări în domeniul agricol, ceea ce confirmă implicarea băncii în susţinerea acestui segment strategic al economiei româneşti.
Individual, UniCredit Țiriac Bank a înregistrat în primele şase luni din 2015 venituri operaționale de 617,5 milioane de lei, în scădere cu 5,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cheltuielile operaționale aferente aceleiași perioade au fost de 333,5 milioane de lei, în scădere uşoară (1,2%) față de nivelul din anul trecut, conducând la un raport cost-venituri de 54%, în creștere cu 2,2pp față de rezultatul aferent anului trecut. Banca a încheiat prima jumătate a anului 2015 cu un profit net de 84,1 milioane de lei, în scădere cu 7,5% față de H12014.
Costul riscului anualizat este de 211bp, rata de acoperire cu provizioane a creditelor reprezintă 9,12%, iar rata creditelor neperformante (credite cu întârzieri la plată de peste 90 de zile şi credite în cazul cărora s-a deschis acțiune juridică) este de 8,17%.
La nivelul lunii iunie a.c., volumul activelor era de 27,3 miliarde de lei, cu 4,8% mai mic faţă de finalul anului 2014. Valoarea brută a portofoliului de credite a atins 19 miliarde de lei, în creştere uşoară (cu 0,5%) față de sfârşitul lui 2014, în vreme ce depozitele au fost de 14,2 miliarde de lei, în scădere cu 12,3% comparativ cu acelaşi moment. Raportul credite-depozite calculat individual pentru bancă a fost de 133,2% la nivelul lunii iunie 2015.
UniCredit a încheiat prima jumătate a anului cu un număr de 183 de sucursale, iar numărul angajaților în România a fost de 3.352.
Tot în prima jumătate a anului a fost definitivată tranzacţia prin care UniCredit Bank Austria AG a cumpărat acțiunile reprezentând 45% din UniCredit Țiriac Bank S.A. deținute de Țiriac Holdings Ltd., majorându-și capitalul deținut în cadrul UniCredit Țiriac Bank S.A. de la 50,6% la 95,6%. Astfel, Grupul şi-a reafirmat interesul pentru piaţa din România, profitând de ocazia de a-şi consolida și extinde poziția pe piață.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu