luni, 27 septembrie 2010

Bacauanii au fost sfatuiti cum cum sa-si chibzuiasca bugetele familiale

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) România a sustinut joi, 23 septembrie, in Bacau, o dezbatere publica pe tema importantei educatiei financiare pentru consumatori, la care au participat reprezentanti ai autoritatilor si ai mass-media. Dezbaterea face parte din programul de educatie financiara Bugetul Familiei, derulat de APC România sub patronajul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Programul se desfasoara cu sprijinul Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private si este derulat la nivel national în colaborare cu Centrul European al Consumatorilor România si compania de credite de consum Provident Financial România.

„Consumatorii români - a declarat Razvan Resmerita, directorul Centrului European al Consumatorilor România - au nevoie de educatie financiara si trebuie sa înteleaga ca lucrurile simple, cum ar fi structurarea unui buget echilibrat, îi pot ajuta sa evite situatiile de supraîndatorare. Promovarea conceptului de alfabetizare financiara într-un context economic incert, cum este cel actual, trebuie sa implice atit mass-media, cit si institutiile publice, organizatiile neguvernamentale, partenerii sociali si industria”.
Russell Johnsen, directorul general al Provident Financial România, sustine ca sprijinirea programelor de educatie financiara reprezinta o prioritate pentru Provident Financial România. „Sintem convinsi ca un nivel ridicat al întelegerii conceptelor financiare ajuta consumatorii sa îsi gestioneze mai eficient bugetele familiale - a spus Johnsen. Încurajam autoritatile, societatea civila si mass media sa se implice în astfel de initiative, atit în beneficiul consumatorilor, cit si pentru o dezvoltare sanatoasa a industriei de servicii financiare. De aceea, punem la dispozitia acestora întreaga expertiza a grupului international din care facem parte".
În 2009 si 2010, au fost organizate dezbateri publice sub sigla Bugetul Familiei în sase orase importante din tara, intre care si Bacau, la care au participat peste 200 de reprezentanti ai autoritatilor locale, ONG-uri si jurnalisti. În plus, peste 100.000 de utilizatori au vizitat siteul bugetulfamiliei.ro, care ofera mai multe instrumente practice de calcul al bugetului personal, familial, precum si sfaturi utile despre cum se pot evita situatiile de supraîndatorare. Siteul mai ofera vizitatorilor acces la experti financiari, care raspund în citeva ore întrebarilor legate de buget si finante personale. Pina în prezent, peste 460 de întrebari din domeniul financiar au primit raspunsuri de la experti si peste 18.000 de români au folosit calculatoarele de buget disponibile pe site.
Anul trecut, programul Bugetul Familiei a fost inclus în baza de date a Comisiei Europene pentru educatie financiara, un proiect menit sa încurajeze initiativele de îmbunatatire a cunostintelor financiare ale consumatorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu