luni, 4 iunie 2018

Combaterea poluării cu plastic – tema celebrării Zilei Mondiale a Mediului


Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bacău marchează Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie, printr-o serie de acţiuni menite să atragă atenţia asupra necesităţii de a lua atitudine şi de a acţiona în folosul mediului şi pentru sănătatea noastră.

Și luni, 4 iunie, a fost făcută o diseminare a rezultatelor primului an din proiectul Erasmus „Future for the planet, future for us”, la Şcoala Maria Montessori din Bacău, cu participarea reprezentanţilor şcolilor din ţările partenere: Cehia, Polonia, Cipru, Suedia, Norvegia şi Germania.
Marți, 5 iunie, de la ora 9,00 are loc Seminarul interactiv şi vernisarea unei expoziţii de desene şi afişe pe tema protejării mediului, la Şcoala Gimnazială „Spiru Haret”, din Bacău, iar de la ora 13,00 conferinţa de diseminare a rezultatelor şi premierea voluntarilor implicaţi în proiectul de ecologizare „Hârja – colţ de rai” – ed. a II-a, derulat de Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”, din Hârja.
Tema propusă de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului în anul 2018 este „Combaterea poluării cu plastic – Beat plastic pollution”, care ne îndeamnă să ne unim în mişcarea globală de combatere celei mai mari provocări a timpurilor actuale – poluarea cu plastic.
Pentru a combate poluarea cu plastic, trebuie să regândim în întregime modul de proiectare, producere şi utilizare a produselor din plastic. Iată principalele modalități:
-          Schimbarea practicii privind o singură utilizare a plasticului – cca. 50% din consumul mondial de plastic este proiectat pentru o singura utilizare, iar eliminarea acestei practici este un prim pas în lupta de combatare a poluării cu acest material;
-          Îmbunătăţirea managementului deşeurilor – aproape o treime din plasticul utilizat  nu ajunge în sistemele de colectare deşeuri, ci în mediu, se micşorează cu timpul, durează zeci de ani şi în final ajunge în lanţul nostru alimentar;
-          Controlul fazei de microplastic – studiile recente arată că peste 90% din apa îmbuteliată în bidoane de plastic conţine particole de microplastic. Nu se cunoaşte încă efectul acestor particole asupra sănătăţii umane, însă urme ale acestora au fost descoperite în sânge, stomac şi plămâni, întrun procent în continuă creştere;
-          Promovarea cercetării materialelor alternative – soluţiile materialelor alternative (plastice din ulei vegetal) sunt limitate momentan şi cu aplicabilitate restrânsă. Însă cercetările viitoare le vor transforma în soluţii viabile din punct de vedere economic şi al aplicabilităţii.

„Sunt multe lucruri pe care le poate face oricine: să renunţe la ambalajele de plastic şi tacâmuri pentru alimente, să meargă la cumparături cu sacoşe proprii, să  folosească recipiente pentru apă reutilizabile, să susţină reglementărilor de interzicere a producerii şi utilizării sacoşelor din plastic cu o singură folosinţă etc. Deşeurile de plastic sunt atât de prezente în mediul natural, încât oamenii de ştiinţă chiar le-au propus drept indicator geologic al Erei Antropocen. Oare cum s-a ajuns aici?”
Petrică Ilieș, director executiv al APM Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu