Zilele trecute, jandarmii de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ)
Bacău au depistat opt bărbaţi care ieşeau din pădurea Poieniţa, din satul
Mileştii de Sus, comuna Parincea, cu sacoşele pline de trufe negre, denumite şi
„diamantele pământului” sau „diamantele negre”.
Erau însoţiţi de câini special antrenaţi pentru a căuta aceste ciuperci
valoroase, dar şi unelte cu care să sape după ele. Nu aveau însă şi documente
legale pentru a desfăşura această activitate şi din acest motiv au ajuns
imediat în atenţia subofiţerilor.
La faţa locului a fost chemat şi un reprezentat al Ocolului Silvic Traian,
căruia i s-au predat trufele confiscate. Indivizii, toţi domiciliaţi în
localităţi apropiate locului în care au fost găsiţi, au fost amendaţi pentru că
nu aveau autorizaţie eliberată de Ocolul Silvic.
Culegătorii legali de trufe au atras atenţia în repetate rânduri că sunt
persoane care nu respectă nicio regulă a recoltării şi, în goana după cantităţi
mari, distrug mediul în care acestea cresc şi astfel ciupercile preţioase
dispar. La noi în ţară, un kilogram de trufe negre, de vară, poate să coste şi
150 de euro, însă se pot găsi şi la 200-300 de lei, dacă sunt de o calitate mai
slabă. La export, acestea ajung la preţuri mult mai mari.
Care este
regimul recoltării trufelor de pădure
Conform
art. 17 din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea
contravenţiilor silvice, este interzisă culegerea fructelor de pădure
fără acordul proprietarului. Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Bacău,
inginerul Adrian Titianu, ne-a atras atenția că fructele de pădure sau
ciupercile, de exemplu, dar și trufele, care sunt tot un soi de ciuperci
comestibile, din clasa „ascomycete”, pot fi recoltate de o persoană numai în
limita maximă de două kilograme, adică pentru consumul propriu. „Cel
care vine cu câinele să caute trufe – a opinat Adrian Titianu - nu vine doar
pentru două kilograme, ci pentru mai mult, pentru a le comercializa”. Pentru
cantități mai mari este nevoie de autorizarea din partea proprietarului de
pădure.
Datorită dificultății în găsirea
lor, trufele sunt numite și „diamantele pământului”, fiind foarte scumpe. Ele se
dezvoltă pe rădăcinile unor specii de arbori, precum stejar, alun, prin sau fag,
dar și pe rădăcinile altor specii de arbori.
Trufele sunt considerate alimente
de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate rețete, în cele
mai extravagante restaurante.
Trufa are forma unui tubercul de
cartof, iar greutatea ei este între 100-200 g, dar s-au găsit și trufe de
aproximativ 1kg.
În funcție de specia de trufe,
învelișul exterior este de culoare închisă, neagră-albăstruie, neagră-brunie,
violacee sau albă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu