luni, 10 iulie 2017

RAJA investește peste 45 de milioane de euro în alimentarea cu apă a Oneștiului



Cel mai mare operator din România în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate, RAJA (Regia Autonomă Județeană de Apă) Constanța, care a preluat de la 1 iunie sistemul de alimentare cu apă și de canalizare din Onești, a început un program ambițios de investiții în orașul de pe Trotuș, care va depăși 44 de milioane de euro, plus cinci milioane de lei. Programul de investiții, dar și realizările deja apărute în prima lună de activitate în Onești, au fost prezentate Consiliului Local și primarului Nicolae Gnatiuc, dar și primarilor din Târgu Ocna, Slănic Moldova, Târgu Trotuș și Pârgărești. Invitații companiei cu sediul central în Constanța au vizitat, cu acest prilej, Stația de alimentare cu apă a Oneștiului de pe Dealul Cuciur, repusă în funcțiune în condiții normale și modernizată, într-o zonă de protecție sanitară severă.

Felix Stroe, Nicolae Gnatiuc la reuniunea de pe Cuciur
„Avem ambiția să facem din municipiul Onești cel mai modern oraș din Europa Centrală și de Est în asigurarea apei potabile, a canalizării și epurării apelor uzate – a spus directorul general al RAJA Constanța, Felix Stroe. Obiectivul nostru este să facem un serviciu de calitate, la un preț care să poată fi suportat de cetățeni. Rețelele de apă și canalizare trebuie schimbate total, pentru că nu au fost întreținute de fostul proprietar, pentru că nu s-au făcut lucrări de mentenanță”.
Cele mai importante investițiile planificate în Onești se vor derula prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.
La alimentarea cu apă sunt prevăzute aproape 7,7 milioane de euro pentru sursele de apă și stația de tratare, care vor asigura 140 l/s, peste 1,6 milioane de euro pentru reabilitarea rezervoarelor de înmagazinare, aproape 1,15 milioane de euro pentru sectorizarea rețelei de distribuție în zone de presiune și de control al pierderilor (110 km), aproape 4,2 milioane de euro pentru reabilitarea rețelei de distribuție (14 km) și aproape 1,3 milioane de euro pentru cele 31 de obiective din sistemele locale de ridicare a presiunii apei.
În sistemul de canalizare, investițiile ajung la 17,4 milioane de euro pentru stația de epurare nouă (inclusiv cu treaptă terțiară, pentru eliminarea metalelor grele din apă), dimensionată pentru 65.000 de locuitori, aproape opt milioane de euro pentru extinderea rețelei de canalizare menajeră (31,57 km) și peste 1,15 milioane de euro pentru reabilitarea rețelei de canalizare menajeră (3 km).
Pe lângă acestea, RAJA va suporta din fonduri proprii lucrări de contorizare, cu citire la distanță a consumului de apă (peste 2 milioane de lei), reabilitarea rețelelor de apă (200.000 de lei), reabilitarea de imobile din sistemul Centrului zonal RAJA Onești (1,475 de milioane de lei), dotarea cu echipamente, instalații și aparatură de intervenție și mentenanță (750.000 de lei) și lucrări de remediere a avariilor și refacerea tramei stradale afectată (525.000 de lei). Valoarea totală a acestor lucrări trece de cinci milioane de lei, iar o parte din lucrări au și fost executate.
Asupra evoluției lucrărilor RAJA în Onești și a ecourilor acestora vom reveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu