joi, 25 mai 2017

Bacău, gazda primului congres de insignografie din Moldova



  • cu acest prilej va fi vernisată și a 43-a expoziție națională de insignografie


Asociația Colecționarilor de Insigne din România (ACIR), din cadrul Societatea Numismatică Română (SNR) deschide, vineri, 27 mai, în Bacău, al IX-lea Congres Naţional de Insignografie şi vernisează a XLIII-a Expoziţie colectivă de insigne. Manifestarea are loc la Centrul de Cultură „G. Apostu”, cu începere de la ora 11,30, și sunt primele de acest fel în Bacău și în Moldova.

„La manifestarea de anul trecut de la Băile Felix, pentru anul 2017 – spune președintele Socității de Numismatică din Bacău, Vilică Munteanu -, conducerea ACIR a hotărât ca județul Bacău să fie gazda acestor ediții ale congresului și expoziției. Hotărârea are drept temei faptul că prin aceasta se omagiază memoria colonelului Ioan Dogaru, părintele instituţional al insignografiei româneşti, care s-a născut pe 28 noiembrie 1922 în satul Galbeni din actuala comună Nicolae Bălcescu (decedat la 14 iulie 2011), cetăţean de onoare al municipiului Bacău, cel care a donat un foarte valoros material (numismatic şi de artă) Complexului Muzeal «Iulian Antonescu» Bacău, unul dintre cei mai activi numismaţi şi insignofrafi români, cu o mare capacitate organizatorică”.
Pentru organizarea manifestărilor, SNR a realizat parteneriate cu Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Bacău, a colaborat cu Asociaţia Arhiviştilor Bacău, dar a beneficiat şi de sprijinul unor sponsori care au înţeles imporţanţa insinografiei şi apreciază pasiunea şi eforturile colecţionarilor.
La expoziţie vor expune peste 90 de colecţionari din întreaga ţară și se estimează că vor putea fi vizionate între 12.500 şi 14.000 de insigne româneşti şi străine. Aceasta va putea fi vizitată de publicul interesat sâmbătă, 27 mai, între orele 11,30 – 19,30 şi duminică, 28 mai, între orele 8,00 – 10,30. În timp ce expoziţia va fi deschisă se pot face schimburi sau achiziţii de insigne.

Și insignografia are istoria ei

Vilică Munteanu
La începutul anilor 1950 – spune Vilică Munteanu - în ţara noastră existau câteva colecţii remarcabile de insigne, amestecate însă între cele de monede, medalii sau timbre. Începutul unei colecţii organizate de insigne în România o datorăm colonelului Ioan Dogaru, care încă din 1948 a început să-şi ordoneze piesele după anumite criterii şi tematici. Peste două decenii Ioan Dogaru a avut o idee deosebită, aceea de a prezenta într-o expoziţie o parte din colecţia sa, care atunci număra peste 4.200 de piese. Şi, astfel, la 24 martie 1968 a fost semnat actul oficial de naştere al insignografiei româneşti, la Casa Centrală a Armatei din Bucureşti, actualmente Cercul Militar Naţional
La șapte ani de la expoziţia de insigne din capitală, a avut loc, la Petroşani, prima întâlnire pe ţară a colecţionarilor de insigne (2-3 august 1975), rod al colaborării a trei colecţionari de marcă din ţară: col. Ioan Dogaru – Bucureşti, Pavel Milovan – Timişoara şi Aurel Dula – Petroşani. Următoarele întâlniri anuale au avut loc la Timişoara, Craiova, Bucureşti – Casa Centrală a Armatei, Petroşani, Arad, Tg. Mureş, Tg. Secuiesc etc. De atunci, anual s-a organizat câte o expoziţie colectivă în diferite oraşe din ţară, dar în niciunul din Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu