marți, 21 martie 2017

Fermieri băcăuani la Congresul Mondial pentru Drepturile Țăranilor




Fermieri români la Congres
Un grup de fermieri de pe Valea Muntelui, membri ai Filialei Bacău a Forumului Montan din România (FMR) s-au numărat printre participanții la Congresul Mondial pentru Drepturile Ţăranilor, care s-a desfăşurat în Germania. Scopul manifestării – ne-a informat Dumitru Cojocaru, de la Filiala Bacău a FMR - a fost ca participanții să schimbe opinii, să învețe şi să conştientizeze procesul de emitere a unei „Declaraţii a drepturilor ţăranilor şi a altor persoane care lucrează în domeniul agricol”, iar deplasarea a fost organizată de Ecoland România, cu sprijinul preşedintei acestei organizaţii, Carmen Catuna Boca.

Manifestarea a reunit peste 400 de persoane din 50 de ţări ale lumii, de la ţărani autentici, producători agricoli, până la reprezentanţi ai unor ONG-uri, academicieni, avocaţi , activişti şi reprezentanţi guvernamentali, și a avut loc în oraşul Schwäbisch Hall, nucleul „Marelui Război al Ţăranilor” din secolul al XVI-lea.
În perioada congresului au fost organizate vizite de prezentare a proiectelor de dezvoltare rurală ale Societății producătorilor Agricoli din Schwäbisch Hall (BESH), în câteva ferme de oi, aparţinând unor familii de fermieri constituiţi în Comunitatea fermierilor lăptari din regiunea Holenlohe, și la a Ecoland-ierburi şi mirodenii organice, care produce exclusiv mirodenii organice endemice de mare calitate. Producătorii sunt numai ţărani şi cooperative săteşti, care cresc şi procesează ierburi şi mirodenii folosind vechi metode tradiţionale în regim ecologic. „Am apreciat în mod deosebit organizarea spaţiilor şi a fluxului tehnologic pentru procesarea cărnii şi a laptelui, igiena şi etichetarea produselor” – a opinat tehnicianul veterinar băcăuan Borja Laszló. La rândul său, preotul Alexandru Olah spune că a fost interesat de organizarea producătorilor agricoli în comunităţi de fermieri şi în cooperative care asigură unitate şi forţă și o maleabilitate mai mare pentru contracararea efectelor poluării și a apreciat implicarea bisericii în sprijinirea familiilor de fermieri. „Am putut observa – ne-a declarat antreprenorul Biro-Bălan Gabor - că fermierii, magnaţii şi statul, printr-o birocraţie simplificată şi prin legi care protejează fermierii, lucrează împreună pentru interesul întregii comunităţi. Acest fenomen vine dintr-o stare de spirit ce dăinuie şi se cultivă de sute de ani. Sunt convins că prosperitatea lor se bazează pe  încredere şi responsabilitate”.

Petru Pal, Carmen Catuna Boca, Alexandru Olah
și Borja Laszló la Congres
„Am fost surprins că abatorul şi fabrica de produse lactate sunt amplasate în centrul oraşului şi cu toate acestea, au primit aurtorizaţie de la mediu. Peste 60% din angajaţi sunt cetăţeni din România. Există un mare interes din partea reprezentanţilor guvernamentali de a asigura legi, informarea fermierilor şi o infrastructură bună.”

Pal Petru, antreprenor, iniţiatorul vânzării produselor fermierilor prin magazinul „Degustarium” din Ghimeş-Făget

Participanții au avut și ei posibilitatea de a prezenta o parte dintre produsele lor „Produsele tradiţionale obţinute de ţăranii fermieri de pe Valea Muntelui – spune Radu Antohe, expert pe probleme de dezvoltare rurală - au fost bine apreciate de participanţi. FMR - Filiala Bacău a prezentat un stand şi a oferit spre degustare câteva sortimente de produse tradiţionale obţinute de ţăranii montani în ferme familiale (produse lactate bio, specialităţi din carne, dar şi atât de apreciatul păstrăv din crescătoriile autohtone din judeţul Bacău”. 
Pe 20 martie, la Ghimeş-Făget au fost convocaţi producători agricoli, fermieri şi alte persoane cu rol important în comunitate în vederea înfiinţării unei cooperative care să ducă la îmbunătăţirea activităţii familiilor de fermieri.
Radu Antohe și Petru Pal între fermieri africani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu