marți, 24 ianuarie 2017

Slănic Moldova între primele șapte stațiuni balneare ale țării



Stațiunea Slănic Moldova ocupă locul al șaptelea în cel mai recent Top al stațiunilor balneare realizat, pentru anul 2016, de Asociația Română de Balneologie. Topul vizează cele 34 de stațiuni balneare din țara noastră.

Pentru evaluarea stațiunilor balneare au fost utilizate zece criterii, pentru care a fost stabilit un coeficient valoric în intervalul 1-10. În cazul stațiunii băcăuane, cele 56 de puncte acumulate în clasament sunt din câte cinci puncte pentru primele patru criterii și câte șase puncte pentru fiecare dintre celelalte șase criterii. Astfel, primele patru criterii sunt Accesibilitate, infrastructură, patrimoniu public, management urbanistic și implicarea autorităților locale, Existența unor structuri de educație și cercetare științifică aflate în legătură cu centre universitare apropiate, Notorietatea externă a stațiunii, precum și Notorietatea internă a stațiunii. De asemenea, celelalte criterii vizează Calitatea factorilor naturali de cură utilizați, certificarea Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, elemente de cercetare științifică a factorilor naturali, diversitatea factorilor naturali, Calitatea serviciilor turistice și medicale, Strategii de dezvoltare identificate prin planuri ale autorităților locale și ale operatorilor din stațiune, Nivelul investițiilor în baze de tratament și unități de cazare, Disponibilitatea la dialog a factorilor de decizie locali și a investitorilor / operatorilor economici din stațiune și Premii științifice, medalii, menționări în documente ale autorităților centrale.
Modernizarea Hotelului Perla este cea mai recentă investiție
În top, Slănicul Moldovei este precedat de Techirghiol, cu 70 de puncte, Băile Felix, Băile Tușnad, Sovata, Herculane și Covasna și este urmată de Călimănești-Căciulata, Neptun și Amara.
Președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România, Nicu Rădulescu, declara, în 2015, că stațiunile balneoclimaterice ar necesita investiții de peste un miliard de euro pentru a putea rivaliza cu bazele similare de tratament din Uniunea Europeană. Pe piață, costurile de modernizare ale unui hotel ori baze de tratament pornesc de la 3-5 milioane de euro, iar pentru un complex wellness/spa sunt necesare minimum 7-10 milioane de euro. În ultimii ani, în bazele de tratament ori în structurile de cazare s-au investit 150-200 de milioane de euro, capitalul preponderent fiind cel privat. Investiții au fost făcute și la Slănic Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu