marți, 24 ianuarie 2017

Microîntreprinderile au mai mult timp pentru a solicita fonduri europene



  • în Regiunea Nord-Est sunt 41 de milioane de euro alocate pe Axa 2 a Programului Regio, iar valoarea minimă a unui proiect este de 25.000 de euro

Microîntreprinderile din Regiunea Nord-Est mai au timp să-și pregătească cererile de finanțare nerambursabilă, pentru că Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a prelungit până pe 27 aprilie, ora 12,00, termenul pentru depunerea proiectelor în Apelul POR 2016/2/2.1.A-Microîntreprinderi, Axa prioritară 2-Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii.

În regiunea Nord-Est – spune Gabriela Bobeanu, șefa Biroului Regional de Informare al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est -, alocarea financiară disponibilă în acest apel de proiecte este de 40,99 de milioane de euro.
Pentru acest apel de proiecte pot solicita finanțare societățile comerciale și cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, care au mai mult de un an de activitate și profit din exploatare înregistrat în anul 2015 și care investesc în mediul urban. Pot primi finanțare investițiile sau activitățile care se referă la construirea, modernizarea și extinderea spațiilor de producție sau prestarea serviciilor, la dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare online.
Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este 25.000 de euro. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile solicitate trebuie să respecte normele de acordare a ajutorului de minimis: valoarea maximă a ajutorului de minimis care poate fi acordat unei întreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali înainte de data depunerii cererii de finanţare şi anul curent depunerii cererii de finanţare) este de 200.000 de euro, echivalent în lei. Finanțarea nerambursabilă solicitată se poate situa la cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului.

„Există un apetit crescut pentru aceste finanțări, dar procesul de pregătire a cererilor de finanțare în contextul unor modificări legislative ce privesc fiscalitatea și lucrul cu platforma informatică MySMIS reclamă multă atenție și răbdare. Ne dorim ca microîntreprinderile să propună proiecte de calitate, inovative și care să aducă plusvaloare comunității”  Vasile Asandei, directorul general ADR Nord-Est.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu