vineri, 4 noiembrie 2016

Conducerea de la vârf a CECCAR a vizitat Filiala din Bacău



Robert Aurelian Șova și Florin Dobre în Bacău

Președintele și directorul general executiv al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, respectiv Florin Dobre, au vizitat, joi seara (2 octombrie), Filiala CECCAR din Bacău, unde s-au întâlnit cu un numeros grup de membri. Conducerea CECCAR vizitează, în ultimul timp filială cu filială, în Bacău întâlnirea fiind programată după aceea din Iași. Oaspeții profesioniștilor contabili băcăuani au avut amabilitatea de a ne răspunde, cu acest prilej, la câteva întrebări care vizează activitatea și menirea organizației pe care o conduc.

Sunteți, domnule președinte și domnule director general, în Bacău, după alte vizite pe care le-ați făcut în filiale CECCAR sau urmează să le faceți. Acum ați venit de la Iași. La noi este doar un popas ori o vizită cu o temă anume? Ce vreți să vedeți aici și cum apreciați activitatea acestei filiale?

Noi trebuie să fim mereu printre oameni, printre colegi, pentru că numai așa putem să identificăm probleme și împreună să găsim și soluții. De aceea suntem și în Bacău, pentru că fiecare filială are și probleme specifice. Filiala Bacău merge bine, dar întotdeauna este loc și de mai bine. Așa trebuie să gândească orice manager. Este o filială puternică, mărimea ei este proporțională cu economia zonei. Bacăul eu cred că încă mai mișcă pe acest plan, iar experții contabili au de lucru. Filiala este foarte bine organizată, chiar dacă acum vorbim de era digitală sau de participarea membrilor la cursuri. Și monitorizarea în filială este bine pusă la punct.

Suntem la numai cinci săptămâni de la Congresul CECCAR 2016. Tema acestuia, Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități”, a trezit reacții. Ministerul de Finanțe a publicat deja un proiect de lege prin care contabilii vor avea noi atribuții, printre care activități de evidență electronică a personalului și de salarizare, management financiar-contabil și al performanței economice, controlul intern de gestiune și managementul riscurilor, consultanța în gestiunea financiară și în contabilitate, prestarea de servicii specifice contabilității manageriale și raportării integrate. Cum comentați aceste măsuri?

Au fost discuții pe toată perioada elaborării proiectului de lege, care de fapt reintroduce o normalitate. CECCAR a fost supravegheat de minister până în 2012, apoi a trecut cam forțat sub supravegherea Consiliului de Supraveghere în Interes Public  a Profesiei Contabile, pentru că acest organism a apărut în urma directivei europene privind auditul statutar, dar parțial. Această autoritate nu și-a exercitat atribuțiile așa cum trebuia. De aceea, acum se revine la normalitate. CECCAR va fi supravegheat ca și alte organizați, ale evaluatorilor sau consultanților fiscali. Venim și noi în realitatea zilelor noastre. Conform IFAC (Federația Internațională a Contabililor) experții contabili au o paletă de servicii mult mai diversificată. Trebuia să aducem și noi în legislația națională această evoluție a profesiei.


Oaspeții împreună cu președintele Filialei Bacău a CECCAR,
Marcel Bulinschi
Într-un recent interviu ați precizat că activitatea experților contabili este greu de monitorizat. Cum ați motivat?


Nu mai știu contextul în care am făcut aprecierea, dar în sine activitatea contabilă nu este greu de monitorizat. Aceasta, însă, este complexă. Avem o profesie grea. Noi trebuie să fim în actualitate cu toate modificările legislative, iar volatilitatea acestor reglementări este destul de mare. Pe de altă parte, conform legii avem și răspunderea, deci avem o profesie grea și complexă. De aceea trebuie asigurat un complex de monitorizare a activității, iar noi ca organism să fim siguri că membrii noștri își desfășoară activitatea la nivelul solicitat.

Tot recent, Parteneriatul CECCAR cu ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) a fost lărgit prin semnarea a încă unui acord de cooperare între cele două organizații cu ocazia conferinței cu tema „Viitorul profesiei contabile și de audit”. De ce această măsură?

Suntem deschiși către toate entitățile perfomante internațional. ACCA acordă certificare recunoscute pe acest plan. Noi trebuie să ne inspirăm din bunele practici ale unor asemenea organizații. ~n economia globală, expertul contabil din România trebuie să poată să răspundă cerințelor la nivel european și mondial. Să fie competitiv. Aici vorbim de know-how de management, de reporting intern managerial etc. Este doar un început, iar noi vrem și ca activitarea de formare din CECCAR să fie recunoscută în ACCA. Adică experții noștri contabili să primească echivalarea unor examene conform calificării ACCA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu