luni, 24 octombrie 2016

Silvicultorii pichetează Senatul României



Silvicultorii au protestat de mai multe ori, în acest an,
în Capitală

Sindicatul Silvicultorul, din Bacău, va fi reprezentat, miercuri, 26 octombrie, la noua acțiune de protest organizată de Federația pentru Apărarea Pădurilor (FAP) prin care va fi pichetat Senatul Roâniei. „Vom fi și noi prezenți - spune liderul sindicatului, Silviu Geană, care este și secretarul general al Confederației Consilva –, pentru a susține nu mai puțin de nouă revendicări formulate de Federație și care se adresează atât Parlamentului, cât și Guvernului”.

Silvicultorii solicită Parlamentului respingerea proiectului de lege prin care se intenționează aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului emisă pentru a modifica Legea de stabilire și sancționare a contravențiilor silvice. „Ordonanța Guvernului – spun silvicultorii – va genera abuzuri cu efecte grave asupra personalului silvic și va duce la aservirea acestuia autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, implicit la înregimentarea sa politică”. Protestatarii cer ca modificarea acestor acte normative să fie supusă consultării societății civile din domeniul silvic (sindicate, asociații profesionale sau ale administratorilor de păduri și ONG-uri).
De asemenea, se cere acordarea de subvenții proprietarilor pentru administrarea pădurilor mai mici de 30 ha (subvenții promise din această lună), dar și să se prezinte opiniei publice modul în care s-a procedat, conform Codului Silvic, la menținerea și apărarea integrității fondului forestier național. România are peste 500.000 ha de pădure neadministrate, din care 400.000 ha sunt deja distruse.
Protestatarii mai cer ca specialiștii din domeniul silvic să fie consultați la emiterea de acte normative în domeniu și să se emită legi clare, simple și aplicabile.
Personalul silvic se simte amenințat fizic (patru pădurari au fost omorâți, iar 600 de lucrători au suferit vătămări corporale grave) de hoții de lemne. De aceea, protestatarii cer legi în acest sens și acordarea de drepturi familiilor silvicultorilor care au suferit în urma confruntărilor cu infractorii.
Dacă revendicările nu vor fi satisfăcute, silvicultorii promit reluarea acțiunilor de protest în luna noiembrie, la Parlament și Guvern.
Din FAP fac parte academicieni și membri din Societatea Inginerilor Silvici „Progresul Silvic”, Confederația Consilva, Federația Sindicatelor Silva, Asociația Constructorilor Forestieri, Asociația Pensionarilor Silvici și Asociația Proprietarilor de Păduri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu