marți, 11 octombrie 2016

Se constituie filiala județeană a Forumului Montan din România


Primul magazin de produse tradiționale, cu degustare „pe loc”,

Reprezentanții a 16 unități administrativ-teritoriale din zona montană a județului Bacău se vor întruni, joi, 13 octombrie, pentru a constitui filiala Bacău a Forumului Montan din România (FMR). Inițiativa – ne-a informat managerul Grupului de Acțiune Locală (GAL) „Valea Muntelui”, din Asău, Vlad Ochiroș - se bucură de sprijinul Agenției Zonei Montane, din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), dar și de al Consiliului Județean.

Inițiativa constituirii filialei FMR aparține lui Radu Antohe - expert al Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală din MADR, profesorului Dumitru Cojocaru, antreprenorului Petru Pal - din Ghimeș-Făget și lui Vlad Mihai Ochiroș. La eveniment au fost invitați Lazăr Latu - directorul Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM) din MADR, Radu Rey - președintele FRM și Sorin Brașoveanu – președintele Consiliului Județean.
Cele 16 localități care se vor înscrie în Forum sunt Agăș, Asău, Balcani, Berzunți, Brusturoasa, Comănești, Dărmănești, Dofteana, Ghimeș-Făget, Mănăstirea Cașin, Oituz, Palanca, Slănic-Moldova, Solonț, Târgu Ocna și Zemeș.
„Scopul filialei Bacău a FMR – spune Vlad Ochiroș - va fi promovarea produselor montane tradiționale, pe baza calității și a valorii adăugate, precum și identificarea legislației și a mijloacelor pentru valorificarea acestuia, organizarea micilor producători agricoli în vederea deschiderii de magazine de degustare locale și la nivelul orașelor mari și identificarea resurselor și a condițiilor pentru organizarea periodică a unor piețe volante în zona montană a județului Bacău și în orașele mari din țară. De asemenea, vrem realizarea de parteneriate cu autoritățile publice și entitățile private interesate, în vederea organizării a diferitelor alte evenimente specifice zonei muntelui”.
FMR activează ca structură de legătură și de colaborare partenerială principală cu ANZM și cu alte instituții guvernamentale, centrale și locale, cu responsabilități în zona montană. FMR acoperă teritoriul județelor care au localități în zona de munte la o altitudine de peste 1.000 m.
La finalul evenimentului, în comuna Ghimeș-Făget va fi inaugurat primul magazin cu degustare de produse locale tradiționale, „Degustarium”, deschis de Petru Pal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu