joi, 20 octombrie 2016

Dedeman explică de ce nu denunță contractele cu Holzindustrie Schweighofer



  • compania invocă respectarea prezumției de nevinovăție în cazul industriașilor austrieci, acuzați că taie ilegal pădurile României

Compania Dedeman, din Bacău, a reacționat imediat la apelul făcut acum două zile de platforma „de-clic.ro” într-o scrisoare deschisă semnată de Raluca Veștemeanu, prin care aceasta îi solicită „să renunțe la comercializarea produselor Holzindustrie Schweighofer”. Compania austriecilor care are o fabrică și în Comănești – argumentează platforma de-clic.ro - și-a pierdut, în luna iunie 2016, certificarea FSC-CoC, certificare care demonstra proveniența legală a lemnului și exploatarea lui din surse sustenabile.

„Acest lemn tăiat ilegal din pădurile României – scriu cei de la de-clic - ajunge, după procesarea în fabricile Schweighofer, pe rafturile magazinelor de bricolaj din România și, mai apoi, în casele românilor, fără ca aceștia să-i bănuiască proveniența”.
Autorii scrisorii cred că printre valorile companiei Dedeman se află onestitatea și seriozitatea. „Noi credem în aceste valori și, de aceea, vă solicităm să acționați în remedierea situației, renunțând la comercializarea produselor care provin de la compania Holtzindustrie Schweighofer” – spun ei.
Răspunsul companiei băcăuane este unul punctual: „Compania Dedeman respectă legislația în vigoare și deține toate autorizațiile necesare pentru comercializarea de material lemnos.
Avem contracte de colaborare cu mai multe companii românești dar și cu societatea Holzindustrie Schweighofer, care pun pe piață material lemnos”. Compania crede că circulația și comercializarea materialelor lemnoase trebuie să fie verificată și urmărită de autoritățile abilitate, în concordanță cu legislația existentă în domeniu și că exploatarea forestieră ilegală este o problemă națională de interes major care trebuie eradicată.
„Cu toate acestea – au conchis oficialii Dedeman -, nu putem înlătura principiul constituțional al prezumției de nevinovăție. Potrivit acestuia, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, persoana juridică este considerată nevinovată si nu avem posibilitatea denunțării contractelor dintre noi. Nu putem acționa împotriva celor suspectați că încalcă legea, încălcând chiar noi legea supremă în statul nostru, Constituția”.
Dedeman se implică în acțiuni de protecție a mediului, iar anul trecut a sponsorizat, cu unelte în valoare de 155.440 de lei, proiectul „Plantăm fapte bune în România” al Asociației EcoAssist, care a reușit să planteze în timp record 300.000 de arbori. În acest an, Dedeman va fi din nou parteneră a proiectului și promite că se va implica și în alte proiecte care protejează mediul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu