miercuri, 28 septembrie 2016

Parfumul de epocă al Bacăului, pus în pagini de album



Cunoscutul colecționar băcăuan Mihai Ceucă dăruiește băcăuanilor și tuturor iubitorilor de istorie și de frumos ultimul album cu imagini de epocă dintr-o serie de patru asemenea cărți menite să redea imaginea vieții social-economice a înaintașilor noștri în județul Bacău. Albumul, o excelentă realizare a autorului, dar și a editurii și tipografiei Magic Print, din Onești, poartă un titlu care îi subliniază calitatea memorialistică, dar și sentimentală: „Bacău, urbea cu parfum de epocă”. Aici apar, adnotate și grupate în 15 capitole, în funcție de obiectivele prezentate și de semnificația lor socială și economică sau culturală, aproape jumătate dintre cele 300 de ilustrate adunate, în mai mult de o jumătate de secol, de inginerul Mihai Ceucă.
Gara Bacău, într-o ilustrată circulată în 1916,
așa cum apare în album
Descoperim, pe lângă imaginile generale, pe cele ale Primăriei, ale Palatului Administrativ, ale clădirii teatrelor din Bacău, redescoperim imagini de pe Strada Mare, de pe Strada principală, imaginile hotelurilor și ale Grădinii publice, ale bisericilor orașului, dar și ale unor fabrici și ale unor bănci. Putem vedea sau revedea cum arătau cazărmile Bacăului, dar și Spitalul sau Gara.
Celelalte trei albume din seria de patru publicate la aceeași editură și tipărite la aceeași tipografie, Magic Print, sunt semnate de profesorul Corneliu Stoica și cuprind și imagini din colecțiile de cartofilie ale inginerului Mihai Ceucă și ale altor colecționari. Albumele sunt „Târgul anilor romantici. Un secol de istorie ilustrată a orașului Târgu Ocna”, „Valea Trotușului de odinioară în cărți puștale ilustrate (1899 – 1939)” și „Slănic Moldova de odinioară în cărți poștale ilustrate (1899 – 1939”.
Colecția integrală de cărți poștale ilustrate a inginerului Mihai Ceucă arhivează imagini din toate localitățile județului Bacău, surprinse la începutul secolului al XX-lea. O parte dintre acestea au apărut în peste 20 de lucrări monografice realizate de diferiți autori.

„După 50 de ani de pasiune materializată în colecția de cărți poștale ilustrate cu imagini din orașul și județul Bacău, trăiesc bucuria de a oferi și concitadinilor mei aceste imagini. Răsfoind albumul al cărui «miros de cerneală tipografică proaspăt imprimată» mă îmbată, mă gândesc atât la vărstnicii cât și la tinerii potențiali cititori care, sper, vor lăcrima unii cu nostalgie, alții cu uimire.”
Mihai Ceucă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu