vineri, 30 septembrie 2016

Hai la muncă să muncim!



Pe la începutul anilor '80 o măsură „de partid și de stat” era menită să repopuleze zona din sud-vestul României părăsită masiv de germanii care plecau în țara de origine a înaintașilor. Mândrețe de gospodării bănățene rămâneau în părăsire, iar soluția era ca acestea să fie ocupate mai ales de familii tinere din Moldova și Muntenia.
Nu știu câte asemenea familii și-au lăsat locurile de baștină pentru gospodăriile promise. Dar acum văd o mișcare oarecum inversă, oarecum asemănătoare, gândită de guvernul tehnocrat pe ultima lui sută de metri. Acum statul dă bani pentru cei care își caută locuri de muncă, dar și pentru angajatori și chiar pentru românii din diaspora care ar veni să muncească în țară. Acum sunt vizați tot tinerii, dar și șomerii de lungă durată și, cum spuneam, chiar cei din diaspora. După modelul occidental, în care casa și masa, dar și locul de muncă stabil nu mai sunt valori de neînlocuit, ci, dimpotrivă, chiar se încurajează schimbarea lor des. Principiul este numit „mobilitate”, iar în cultura occidentală este un semn de virtute.
Ești șomer și te muți la mai mult de 50 de kilometri pentru un loc de muncă? Ai de la stat 12.500 de lei. Iei și familia cu tine? Ai 15.500 de lei. Și așa mai departe.
Interesant este că acest „Pachet de mobilitate” include comunitățile marginalizate cu grad 3 și 4 de sărăcie și arealele Valea Jiului, Roșia Montană și comunitățile marginalizate din Moldova. Chiar joi dimineața auzeam, însă, la radio, că în Valea Jiului minerii disponibilizați cu miile nu prea se înghesuie la noi locuri de muncă, deși sărăcia domnește și pe acolo.
Atunci, pe cine la cine mutăm (sau momim), pe bani buni? Nici în anii '80 nu cred că gospodăriile nemților au fost ocupate de oameni la fel de harnici și pricepuți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu