marți, 16 august 2016

Rafo a ajuns în proprietatea unor belgieni, dar rămâne într-o situație disperată



  • restanțele salariale ale rafinorilor nu sunt achitate de aproape șase luni, iar ei s-au adresat instanței de judecată

Societatea Rafo Onești a ajuns, de la sfârșitul lunii iulie, pe mâna unor investitori belgieni, după ce în luna mai fusese preluată de un grup de afaceriști moldoveni (Andres Capital), în frunte cu Vitalie Ceban. Noul proprietar al rafinăriei este, acum, Daniel Goldenberg, care a preluat, din 25 iulie, pachetul de 96,51% din acțiunile Rafo de la compania Petrochemical Holding prin compania Result-4-You BVBA. Tranzacția s-a făcut în mare secret, după ce Vitalie Ceban dăduse rafinorilor asigurări că în termen de zece zile le va achita drepturile salariale restante și chiar se va întâlni cu ei, pentru a le explica strategia de repornire a instalațiilor. Și noul proprietar s-a angajat să achite restanțele salariale, dar nu se ține de cuvânt. Disperați, cei 372 de salariați au acționat societatea Rafo în judecată la Tribunalul Bacău.

Promisiunile de modernizare și de repornire a rafinăriei din Onești au apărut încă de pe vremea acționarului majoritar Iakov Goldovskiy și a companiei sale, Petrochemical Holding. Acestea au dat speranțe rafinorilor, dar acum ei au ajuns la capătul răbdării. „Pentru domnul Goldovskiy – ne-a declarat liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian - Rafo a fost bună numai cât a avut de unde să valorifice active, materii prime, semifabricate etc. Dar la sfârșitul anului trecut ANAF a pus sechestru asigurător pe Rafo în contul datoriilor unui acționar minoritar, societatea Prospecțiuni a lui Ovidiu Tender, care deține doar 2,70% din capitalul social. Goldovskiy a considerat că aceasta este o dovadă că va fi tot timpul împiedicat în proiectele sale și a renunțat la Rafo”.

Moldovenii au uitat de Rafo

Preluarea rafinăriei de alți acționari se dovedește, însă, un proces plin de surprize pentru salariații ei și, evident, pentru oneșteni. Mai întâi, Petrochemical Holding a solicitat intrarea Rafo în faliment, dar în aceeași zi cu primul termen fixat pentru aceasta la tribunal, pe 12 mai, la Rafo s-au prezentat noii acționari ai rafinăriei. Urmau să preia și acțiunile libere de sarcini (46%) și să negocieze și pentru restul de 54%. „Eu – spune Ion Marian - m-am întâlnit prima oară pe 17 mai cu Vitalie Cebanu, iar după discuție totul părea normal, noii acționari afișau bune intenții. Dar, nu s-au ținut de cuvânt. Timpul trecea, iar oamenii nu mai aveau nici ce mânca. Astfel, am acționat societatea în instanță, pe 13 iulie, pentru recuperarea drepturilor de natură salarială cuvenite până la 30 iunie 2016. Tot acolo am cerut daune de interese. Nu mai știam dacă societatea este în proces de a intra în faliment, dar am inițiat un program de concediere colectivă, însă numai 17 salariați au aderat la această idee. Acum magistrații au vacanța de vară și nu s-a fixat un termen în dosarul nostru. Sperăm ca în septembrie să fie primul termen”.

Și belgienii amână investițiile în Rafo

Răspunsul lui Iakov Goldovskiy
Din 18 iulie, salariații au aflat, pe surse, că la Rafo se face o nouă tranzacție de preluare, iar pe 25 iulie, Depozitarul Central al acțiunilor societăților comerciale a confirmat că firma Result-4-You BVBA a preluat circa 96% din Rafo. Prin contractul încheiat între Andres Capital și Result-4-You, până pe 3 august noul acționar trebuia să achite către Rafo cinci milioane de euro, care închideau toate obligațiile salariale, bugetare și comerciale. Conform unei scrisori primite de la Iakov Goldovskiy, noul proprietar se pare că nu a achitat nici ce datorau către Petrochemical. Ion Marian i-a scris președinteleui de la Petrochemical și l-a informat cu starea de lucruri din Rafo, cu rugămintea de a interveni. Goldovskiy răspunde și se arată indignat de noul proprietar și chiar îi propune acestuia revocarea contractului de preluare, pentru a evita apelul la instanța de judecată.

Goldenberg cunoaște Rafo și promite soluții

Daniel Goldenberg a mai fost în Rafo prin anul 2006. Este în colaborare cu un nou membru al administrației Rafo, numit la ultima AGA, pe 2 august, Jean Marie Achille Verlinden, fost director economic în rafinărie în perioada 2006 – 2008. „Acum – ne-a mai declarat Ion Marian - am mai înțeles că și tranzacția cu Result-4-You BVBA este vremelnică, pentru că investitorii se vor regrupa ca acționari. Goldenberg spune că a preluat rafinăria pentru a o dezvolta și nu pentru a o aduce în faliment, dar are nevoie de timp. Un sever grup de auditori din Italia a venit cu proiecte pentru dezvoltarea ei, dar din momentul în care instalațiilor vor intra în funcțiune vor apărea și pierderile financiare, iar investitorul ia serios în calcul aceasta. Rafinăria nu va fi repornită numai pentru a fi create locuri de muncă, pentru protecție socială. Astfel, am înțeles că în luna septembrie va fi făcută o analiză economico-financiară, pentru ca Rafo să fie integrată într-un grup care să ofere și materie primă și piață de desfacere și altele asemenea, pentru ca întreprinderea să fie profitabilă”.

„Noi ne întrebăm de ce astfel de «acționari», care nu achită nimic, pot face asemenea jocuri fără să fie întrebați nimic de autoritățile române. Cum de s-au făcut două tranzacții în numai două luni? Andres Capital a trecut prin Rafo fără nici un interes? Și mai interesant este că jumătate din acțiunile Rafo erau puse garanție de Petrochemical în contul unor credite în Rusia, dar Andres Capital a preluat pachetul de acțiuni liber de orice sarcină. Deci Andres nu a trecut întâmplător pe la Rafo”.
Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu