joi, 25 august 2016

Director nou la Biblioteca „Radu Rosetti” din Onești




Ionuț Tenie s-a întors între cărți
Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, din Onești, are un nou director. Acesta este jurnalistul Ionuț Tenie, care vine pe acest post din funcția de administrator public al municipiului de pe Trotuș. „Sunt jurnalist și am și pregătire în domeniul Comunicării – spune noul director. Pasul către bibliotecă a însemnat o provocare, dar și o reîntoarcere la artă, la cultură, după ce am învățat și experimentat și procedurile din administrația publică locală. Acum pot spune că fac cu adevărat ceea ce-mi place. Aici lucrez cu o echipă relativ tânără, de profesioniști care nu au intrat în monotonia din administrația publică locală”.

Biblioteca Municipală din Onești funcționează într-o clădire impozantă, cu spații generoase. Are un fond de peste 200.000 de cărți, discuri și documente, o dotare IT de peste 60 de sisteme de calcul, dar și numeroase colecții speciale (Colecția Rosetti, Colecția Cosânzeana, Colecția Dr. Dorin Speranția, Colecția de carte de la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea, Colecțiile de fotografii, cărți poștale, ex-libris, efemeride Localia, Pinacoteca etc.) și un pian de concert performant.

Un complex cultural afectat de normele ISU

Sala de concerte a bibliotecii cu o acustică foarte bună,
 va rămâne goală până la îndeplinirea normelor ISU
Noul director al bibliotecii își începe, însă, activitatea cu o confruntare deloc ușoară. O parte dintre elementele constructive ale clădirii bibliotecii, dar și ale Muzeului de istorie, din subordinea sa, trebuie modificate pentru a face față noilor norme impuse de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) după fenomenul Colectiv. „Cupola de sticlă a bibliotecii, de exemplu –, spune Ionuț Tenie - ar trebui refăcută sau chiar schimbată, pentru a se deschide ca pe un stadion. Evident, măsurile de securitate în domeniu trebuie luate și respectate, dar încă nu știm cum vom putea remedia atâtea probleme de construcție. În sediul bibliotecii nu putem primi un număr mare de persoane la o lansare de carte, la un vernisaj, la cunoscutele și apreciatele concerte etc. Una dintre prioritățile noastre și a celor din Primărie este tocmai remedierea problemelor. S-au purtat discuții, se reactualizează documentația, s-a dat drumul la o parte dintre procedurile de achiziții de uși speciale antifoc și de alte materiale”.
Sălile filialei Cosânzeana a bibliotecii și cinematografului Capitol, de asemenea în subordinea sa, sunt, în prezent, singurele spații pentru activitatea acesteia cu publicul larg. Biblioteca Municipală funcționează, însă, cu sălile de împrumut de carte, cu sălile de lectură și cu cele de expoziții.

Agenda evenimentelor 2016 – 2017 se deschide în septembrie

Biblioteca „Radu Rosetti” a fost inaugurată în anul 2001
Agenda de acțiuni va fi lansată la început de septembrie și va cuprinde și activitățile care vor demara odată cu noul an școlar. Va reîncepe stagiunea teatrală - un proiect care s-a bucurat de succes și în anii trecuți. În sala cinematografului, care are 300 de locuri, va fi jucată în fiecare lună câte o piesă de teatru cu actori celebri. Stagiunea teatrală începe din 19 septembrie, cu o piesă care se joacă de vreo zece ani în București, la Teatrul Național, „Amor în farmacie”, adaptare după Eugene Labiche în regia lui Dan Tudor, cu Anca Țurcașiu, Andrei Duban, Liliana Pană, Dragoș Ionescu și Dan Tudor.
Biblioteca are multe proiecte cu instituțiile de învățământ din Onești, cu colegiile naționale „Grigore Moisil” și „Dimitrie Cantemir”, iar cei interesați pot găsi programul lor pe pagina de Facebook a instituției.
„Vom încerca – a mai spus Ionuț Tenie - să facem și o bibliotecă online. Avem un fond de carte numeros în rafturi, dar sunt și titluri pe care încă nu le avem. Astfel, putem achiziționa carte online, pe care să o trimitem celor doritori pe e-mail, gratuit.
Iar un proiect care s-a bucurat deja de succes se numește Navigator 50+, prin care vom invita în sălile de internet ale bibliotecii pensionarii de peste 50 de ani pentru a intra în tainele calculatorului”.
Stagiunea muzicală este un etalon al bibliotecii oneștene și – spun bibliotecarii - cu siguranță va continua, folosind mai ales sala de cinema. Este vorba de stagiunea artistică a Academiei de Muzi  „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca și a Filialei Piatra Neamț, aflată în al doisprezecelea an de existență. De asemenea, este în pregătire, cu Academia din Cluj-Napoca și cu Filarmonica din Piatra Neamț, un concert special de Crăciun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu