sâmbătă, 9 iulie 2016

Tehnologia pentru „casa viitorului” a ajuns în Bacău



  • o firmă din Cluj Napoca a prezentat soluții constructive pentru locuințe care nu consumă aproape deloc energie cu încălzirea și apa caldă

Directiva UE privind „Performanța energetică a clădirilor” prevede ca din anul 2019 clădirile publice și din 2021 toate clădirile nou construite să fie cu un consum de energie aproape zero. Îndeplinirea cerinței este deja o preocupare majoră în occidentul Europei, dar tehnologii create în acest scop au ajuns și în România. Sâmbătă, 9 iulie, reprezentanți ai companiei „Casa Pasivă Cluj”, din Cluj Napoca, au venit la Centrul de Afaceri și Expoziții, unde s-au întâlnit pe această temă cu arhitecți, constructori și agenți imobiliari.

Casele pasive sunt acele case care asigură un climat interior confortabil și vara și iarna, fără a fi nevoie de o sursă convențională de încălzire. Un standard european poartă denumirea de passive house (casă pasivă), deoarece energia pasivă a radiațiilor solare captată din exterior și furnizată apoi ca energie termică de unele dispozitive și de ocupanții casei sunt suficiente pentru a păstra casa la o temperatură de interior confortabilă în anotimpul rece.

Românii care aduc o tehnologie revoluționară în construcții

Alexander Altmann și elementele OC Block
Firma „Casa Pasivă Cluj” propune arhitecților, constructorilor, dezvoltatorilor imobiliari și oricui este interesat o nouă tehnologie de a construi case, prin care din start se asigură standardele unei „case pasive”. Aceasta este tehnologia austriacă OC Block, care în practică se traduce prin folosirea în construcții a unor elemente speciale din polistiren de înaltă calitate care permit efectiv turnarea pereților monobloc termoizolat, fără punți termice, dar cu toate elementele constructive necesare. Astfel de elemente se montează, practic, ca într-un joc lego, iar casa poate fi construită de o echipă de cinci oameni, în trei luni, fără utilaje speciale, fără cuie și lemn, Firma din Cluj Napoca – a spus administratorul ei, Alexander Altmann - este, de altfel, reprezentantul exclusiv și oficial al tehnologiei austriece OC Block aflată din 2007 pe piața europeană. De la anul se vor produce primele elemente de construcție OC Block în România, la Răscruci (comuna Bonțida), în județul Cluj.

Să construim pentru ziua de mâine

Florina Florian ne îndeamnă să construim „case pentru viitor”
„Trebuie să construim pentru ziua de mâine, la standardele energetice care se impun din anul 2020 – a spus arhitecta Florina Florian. Dar prețurile energei practicate în vestul Europei vor apărea pe piață chiar din 2017. Va fi scump să ne încălzim casele, să obținem apa caldă.” Ea a demonstrat cum casa pasivă are un consum redus de energie și se ajunge, practic, la sub un euro pe metrul pătrat locuibil (util), pe an. Dar pot fi aduse îmbunătățiri și Casei Pasive și atunci putem vorbi de Casa Pasivă Zero sau chiar de Casa Pasivă Plus, care poate avea panouri solare, de exemplu, pentru ca pompa de căldură cu care este deja dotată casa să aibă energia necesară. „O asemenea casă - a mai spus arhitecta - este, ca principiu, un soi de termos, o anvelopă termică, dar cu miezul de beton armat, care dă structurii rezistență. Aici și ferestrele sunt etanșeizate, pereții nu au pierderi de căldură, au un strat de termoizolație la interior care are totdeauna o temperatură de 19,5 grade Celsius. Practic, locatarul trebuie să mai consume energie pentru a ridica temperatura doar cu 1,5 – 2,5 grade. Casa are, astfel, nevoie de pompa de căldură și de o ventilație bună”. Firma constructoare oferă sistemul complet.
Principiul Casei Pasive
Costul ridicării unei case cu asemenea tehnolgie și cu asemenea materiale este mai mare cu circa 15% decât cel obișnuit, dar și întreținerea ei este cu 90% mai mică, iar amortizarea investiției se face în circa șapte ani – au spus clujenii. Iar în viitorul apropiat firma din Cluj-Napoca ar putea avea chiar în Bacău un reprezentant zonal în materie de Casă Pasivă.

„Piața românească cere Casa Pasivă. Astfel de case sunt deja construite în mai multe locuri din țară. Sunt case particulare, dar și ansambluri de locuințe și blocuri de apartamente. În șapte ani s-a ajuns la o valoare imobiliară de 200 de milioane de euro. În asemenea locuințe, căldura și apa caldă sau răcirea aerului sunt plătite extrem de puțin”.
Alexander Altmann, administrator la „Casa Pasivă Cluj”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu