sâmbătă, 9 iulie 2016

Direcția Silvică a amenajat bazine hidrografice torențiale pe 25 km



  • sunt în derulare alte două proiecte cu metode de prevenire și atenuare a viiturilor torențiale exceptionale

Direcția Silvică Bacău a finalizat, în perioada 2006 - 2015, în zonele afectate cel mai mult de efectele schimbărilor climatice, 16 proiecte de corectare a torenților, cu o lungime totală a albiei consolidate de 25 km. Totodată, sunt în derulare cinci proiecte care se vor finaliza în peroada 2017 - 2019. Proiectele deja aplicate, cât și cele în derulare – spune inginerul Ioan Bitir, responsabil de investiții la instituția băcăuană - sunt amplasate în zone cu risc crescut de torențialitate, iar aceste lucrări sunt importante în principal pentru protejarea localităților din aval.

În urma unei analize a specialiștilor Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (finanțator pentru trei proiecte de corectare a torenților din arealul administrat de Direcția Silvică Bacău), s-a demonstrat că toate costurile pentru lucrările de prevenire a efectelor viiturilor torențiale sunt de opt ori mai mici decât cele pentru refacerea obiectivelor periclitate de viituri.
Efectele lucrărilor de corectare a torenților și de amenajare a bazinelor hidrografice torențiale (reglarea regimului hidrologic, diminuarea debitelor de viitură și a transportului de aluviuni, prevenirea eroziunii și distrugerii solului, apărarea obiectivelor economice și sociale, protecția mediului înconjurator) sunt însă multiple. În cazul lucrărilor executate în ultimi zece ani, efectele benefice s-au văzut cel mai bine în perioada mai-iunie 2016, când în urma precipitațiilor excepționale care au generat viituri torențiale semnificative și depășirea cotelor de inundație pagubele produse infrastructurii forestiere au fost foarte mici.
„Pentru o eficiență ridicată a acestor obiective – a precizat Ioan Bitir -, concepția și execuția lucrărilor trebuie să se realizeze pe întreaga lungime a văilor torențiale sau chiar a bazinetelor hidrografice. Însă în contextul actual al fragmentării naturii proprietății fondului forestier al județului Bacău, Directia Silvică Bacău poate promova lucrări de corectare a torenților doar în suprafețele administrate, respectiv în fondul forestier proprietate publică a statului”.

„Pentru prevenția viiturilor torențiale, lucrările de corectare a torenților și amenajarea bazinelor hidrografice torențiale sunt singurele care pot reduce scurgerile pe versanți, să diminueze transportul de aluviuni și să apere obiectivele economice și sociale de efectele viiturilor.”
Ioan Bitir, responsabil de investiții la Direcția Silvică Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu