miercuri, 1 iulie 2015

Chimcomplex a pus în funcțiune cea mai eficientă instalație de cogenerare din Europa



  • instalația produce energie electrică și termică și este a doua de acest fel în combinat
  • valoarea investiției se ridică la 14,35 de milioane de euro

Societatea Chimcomplex Borzești a finalizat o investiție de peste 14,35 milioane de euro într-o instalație unică în România din punct de vedere al randamentului energetic, cea mai eficientă din Europa și care permite reducerea semnificativă a costurilor cu utilitățile. Aceasta este cea de a doua instalație de cogenerare de energie electrică și termică din combinat, prima fiind pusă în funcțiune în anul 2009. La inaugurarea noii instalații au fost prezenți, alături de constructori și chimiști, partenerii Chimcomplex în acest proiect, reprezentanți ai unor instituții și autorități locale, ai mediului academic și bancar și ziariști. Panglica inaugurală a fost tăiată de Ștefan Vuza, omul de afaceri care controlează Chimcomplex prin Societățile Comerciale Române (SCR), de Virgiliu Băncilă, președintele Consiliului de Administrație al SCR, și de inginerul Horia Chelariu, consilier tehnic la Chimcomplex.

Instalatia Cogenerare II, considerată un vârf al tehnologiei la nivel mondial, produce mai multă energie electrică și termică decât consumă orașele Onești sau Râmnicu Vâlcea. În urma investițiilor în cele două instalații, Chimcomplex și-a redus costurile energetice cu 42% și a devenit unul dintre cele mai performante combinate chimice.  De asemenea, prin economiilor anuale de gaze naturale generate de proiect, emisiile de CO2 se reduc cu peste 17.800 de tone pe an.
Virgiliu Băncilă și Ștefan Vuza
Prima instalație de cogenerare, o creație proprie dezvoltată cu un partener din Elveția, Turbomach, a primit în anul 2010 un premiu de excelență și un cec de 375.000 de euro pentru instalația cu cea mai înaltă eficiență energetică dintre proiectele finanțate în Europa de BERD și de Fondul European de Eficiență Energetică. La instalația Cogenerare 2, testele au arătat că eficiența globală depășește 91%” - a spus directorul general al Chimcomplex, Dumitru Coman.
Investiția a fost apreciată și de președintele SCR, Ștefan Vuza, care a a remarcat că Chimcomplex are, acum, cele mai eficiente două instalații de cogenerare din Europa și cel mai eficient consumator de energie electrică într-o instalație de electroliză cu membrană schimbătoare de ioni de generația a V-a, conform clasamentului prezentat de cea mai importantă revistă de specialitate, editata de Eurochlor.
Instalația Cogenerare II este compusă dintr-o turbină cu gaze cu o putere electrică nominală, la 100C, de 7.68 MWe și un cazan recuperator capabil să furnizeze abur supraincălzit cu parametrii de presiune 16 bar și temperatură de 2500C, precum și apă caldă la o temperatură de 950C. Instalația are o putere electrică de 7,68 Mwe, o putere termică de 11,7 MWt, un randament electric de 33% și un randamentul global de 91,4%.
Proiectul “Instalație de Cogenerare II” a fost cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, valoarea totală a proiectului fiind de 63,7 milioane de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu